Formiran tim vršnjačkih edukatora za projekat Stop trgovini ženama

Udruženja "Žene juga" od oktobra 2015. do juna 2016. realizuje projekat Stop trgovini ženama uz podršku Demokratske komisije Ambasade SAD-a u Srbiji. Kao aktivnost projekta održan je trening 21. i 22. novembra u Omladinskom kulturnom centru i formiran tim vršnjačkih edukatorki, učenica srednjih škola Pirotskog okruga koje će narednih meseci kroz brojne atkivnosti edukovati svoje vršnjake i širu populaciju o problemu trgovine ženama i prevenciji ove negativne pojave. Radionicu su održali treneri iz Astra antitrafficking action iz Beograda, Jelena Buvač, Jovana Cvetković i Filip Lazarević, koji su učenice i njihove profesore građanskog vaspitanja kao mentore upoznali sa osnovnim pojmovima vezanim za trgovinu ljudima:Šta je trgvoina ljudima? Oblici trgovine i načini vrbovanja; Ko su žrtve trgovine ljudima? Posledice sa kojima se žrtve susreću nakon što izađu iz lanca; Vrste pomoći koje su im potrebne; Prevencija trgovine ljudima; Tehnike vođenja radionica- osnovni principi vođenja radionice, smernice, primeri iz prakse.

Drugog dana treninga prezentaciju o trgovini ljudima i zakonskoj regulativi održali su inspektori PU Pirot Tatjana Jončić i Marjan Manojlović. 

Vršnjački edukatori će pripremiti prezentaacije o trgovini ženama i prikazati na vršnjačko edukativnim radionicama u svojim školama, a zatim razviti diskusiju o ovom globalnom problemu. Učesnicima radionica biće podeljene brošure Stop trgovini ženama i prikazan kratki informativni film "Dve male devojčice". Zatim će sa svojim vršnjacima u svojim sredinama u vreme pijačnog dana organizovati uličnu akciju, urediti pano za izložbu i dalje edukovati mlade i opštu populaciju o problemu trgovine ljudima i preveniciji. Za sve učenike srednjih škola biće raspisan konkurs za likovani i literarni rad o temi trgovine ženama, najbolji radovi će sa panoima biti predstavljeni na izložbi koja je deo aktivnosti projekta. Završna aktivnost biće javna tribina o temi trgovine ženama na kojoj će učestvovali predstavnici svih relevantnih institucija i organizacija koje rade na prevenciji trgovine ljudima.